Proč potřebujete investičního poradce a jak si vybrat

Kdo jsou investiční poradci?

Investiční poradci jsou profesionální účastníci trhu s cennými papíry, kteří mají právo poskytovat poradenství soukromým investorům a jsou povinni být zodpovědní za tyto rady.

Investiční poradci pomáhají člověku rozhodnout, které cenné papíry koupit, v jakém množství, kdy přesně a v jakém termínu. Předpovídají pravděpodobnou návratnost investic a varují před možnými riziky.

Investiční poradce může být společnost nebo individuální podnikatel (IP). Pokud osoba nebo společnost není na tomto seznamu, pak nemají právo dát lidem individuální investiční poradenství.

Je důležité rozlišovat mezi investičními poradci a finančními poradci. Finští poradci se zabývají otázkami souvisejícími s řízením osobního rozpočtu. Pomohou například sestavit finanční plán rodiny, najít nejvýhodnější bankovní vklad nebo úvěr, vybrat si investiční životní pojištění (IZH) nebo Penzijní plán, který by si mohl našetřit na další důchod. Nejsou však oprávněni poskytovat individuální investiční poradenství.

Investiční poradci vás mohou také poradit v různých finančních záležitostech, ale ze zákona jsou odpovědní pouze za doporučení, která se týkají investic do cenných papírů-akcií, dluhopisů, podílových fondů a derivátů finančních nástrojů (PFI) — futures a opce. Takže než se budete řídit dalšími jejich radami, stojí za to pečlivě vyhodnotit důsledky.

Kolik stojí služby investorského poradce?

Velké makléřské společnosti a správci důvěryhodnosti často radí za malé procento (0,1-0,2% z výše investice) nebo dokonce zdarma. Ale pokud jim otevřete účet a vložíte na něj určitou částku. Lákají tak nové zákazníky. Pokud osoba využije doporučení a prostřednictvím tohoto účtu začne investovat na akciovém trhu, pak makléři a správci získají provize za transakce.

Někteří investiční poradci, kteří pracují samostatně, také poskytují bezplatné poradenství. Je třeba si uvědomit, že v tomto případě dostávají odměnu od finančních společností, jejichž produkty doporučují. Mohou například nabízet strukturální dluhopisy Bank. Reklama na některé konkrétní finanční nástroje není zakázána, ale poradce je povinen vás upozornit, že je placen provizí za jejich propagaci.

Ale ve většině případů soukromí investiční poradci berou peníze za své služby. Může to být pevná cena za jednorázovou konzultaci, předplatné nebo hodinová platba nebo procento z celkové investice. Cena může také záviset na složitosti konzultace.

Například jste připraveni na minimální riziko a investiční poradce vám nabízí standardní konzervativní strategii-koupit důvěryhodné korporátní dluhopisy.


Pokud řekněme, že chcete riskovat a shromáždit balíček slibných akcií nových společností v sektoru IT, poradce bude trvat déle a taková konzultace bude pravděpodobně stát více.

Před konzultací s investičním poradcem zhodnoťte, zda se jeho služby vyplatí kvůli budoucímu výnosu z investice.

Jak vybrat investiční poradce?

Nejprve se ujistěte, že je v registru banky .

Ve vyhledávačích "Yandex" a Mail.ru oficiální stránky všech investičních poradců z registru jsou označeny zaškrtnutím v modrém hrnku. Stránky bez tohoto označení patří ilegálům.

Kromě toho jsou všichni investiční poradci povinni sestávat z jedné ze samoregulačních organizací (SRO): Národní asociace účastníků akciového trhu (NAUFOR), národní finanční asociace (NFA) nebo asociace mezinárodních investičních poradců a poradců (Amix). Na webových stránkách SRO můžete vidět seznam investičních poradců a jejich kontakty.

Porovnejte náklady na služby několika investičních poradců. Podívejte se na recenze o nich na internetu.

Než uzavřete smlouvu o investičním poradenství, pečlivě ji prostudujte. Ujistěte se, že všechny položky dokumentu jsou pro vás srozumitelné.

Jak investiční poradce určí, které finanční nástroje budou vyhovovat mně?

Nejprve sestaví váš investiční profil. Jedná se o dokument, který bude obsahovat:

  •  jakou částku hodláte vynaložit na investice;
  •  na jak dlouho plánujete investovat;
  •  s jakým výnosem počítáte;
  •  s jakými maximálními ztrátami jsou ochotni se smířit.
Investiční poradce navíc do dokumentu uvede informace o vašem věku, vzdělání, znalostech a zkušenostech s investováním, průměrných měsíčních příjmech a výdajích za poslední rok, Celkové výši úspor, údaje o úvěrech a půjčkách.

Poradce se bude snažit zjistit, na jaké riziko jste připraveni. Za tímto účelem vás může požádat o vyplnění dotazníku.

Když je investor připraven, musíte ho sladit. Před podpisem dokumentu zkontrolujte, zda jsou všechny vaše údaje správně uvedeny. A teprve poté poradce připraví doporučení, do jakých finančních nástrojů byste měli investovat peníze.

Poradce není povinen ověřit věrohodnost informací, které jste mu poskytli. Není však ve vašem nejlepším zájmu, abyste ho podváděli, ale abyste mu poskytli skutečné informace. Jinak by vám jeho rady mohly ublížit.

Čím více volných peněz máte, tím více různých finančních nástrojů může poradce doporučit. Sám přitom určuje, které z nich jsou rizikovější, a vybírá ty, které odpovídají vašemu investičnímu profilu.

Nikdy jsem nekoupil cenné papíry a nemám tolik úspor. Má smysl oslovovat investora?

Poradce vám pomůže vybrat vhodné finanční nástroje pro zkušeného i začínajícího investora:

  •  Pokud nemáte žádné cenné papíry a nikdy jste se nepokusili investovat, ale chtěli byste, nabídne vám nástroje pro začátečníky-jednoduché a ne příliš riskantní. Například státní a firemní dluhopisy s vysokým ratingem. Výnosy z nich zpravidla nejsou příliš velké, ale jsou známy předem.
  •  Pokud jste již investovali část peněz do cenných papírů a chcete zkusit něco nového, poradce vyhodnotí vaše portfolio, řekne vám, jak ho vyvážit podle úrovně rizika a výnosu a v případě potřeby do něj přidá nové nástroje. Poradí například, jaké akcie, dluhopisy a podíly investičních fondů lze koupit. Zisk z těchto investic nelze předvídat, ale často je vyšší než u dluhopisů.
  •  Pokud jste zkušený investor, investiční poradce vám může doporučit složitější nástroje než pro začátečníky. Například strukturální produkty, které mohou obsahovat deriváty finančních nástrojů-opce a futures. S nimi velmi riskujete ztrátu peněz, ale zároveň máte šanci na zisk i v podmínkách, kdy ostatní cenné papíry klesají.

Nejdůležitější věcí je vybrat investiční poradce, kterému můžete důvěřovat, a nezapomeňte, že pro investice jsou vhodné pouze volné peníze - to znamená, že jste ochotni riskovat. A před přemýšlením o investicích do cenných papírů je důležité vytvořit finanční polštář.

Co je součástí investičního doporučení?

V investičním doporučení budou uvedeny určité cenné papíry nebo deriváty finančních nástrojů, jejich počet, přibližná cena transakce, investiční období a doba platnosti doporučení. Někdy poradce poskytuje doporučení, kde přesně stojí za to provést transakci (například na burze) a dokonce i přes koho (například prostřednictvím jednoho z top 10 největších makléřů).

Investiční doporučení, smlouva s investičním poradcem nebo na jeho stránkách budou určitě zmíněna rizika investování. Obvykle jsou popsány obecným varováním, že investice jsou plné ztráty peněz. Objevují se ale i podrobnější vysvětlení.

Například poradce vám může doporučit koupit akcie ropných společností a hlásit riziko ztráty až 80% investovaných peněz. Koneckonců, pokud cena ropy klesne, pak se cena akcií zhroutí.

Věnujte pozornost informacím o střetu zájmů u poradce. Může být zahrnuta v doporučení nebo poskytnuta v samostatném dokumentu. Zejména investiční poradce je povinen uvést, s jakou společností spolupracuje, pokud od ní obdrží odměnu.

Poradce sám nebo někdo z jeho ostatních klientů může mít prospěch, pokud použijete jeho doporučení a investujete do určitých finančních nástrojů. Stává se, že poradce nevydává doporučení pro všechny, ale pouze pro určité cenné papíry a PFI. O tom všem vás musí předem informovat.

Poradce by vám měl také říci o provizích, které bude muset makléř zaplatit, a dalších nákladech spojených s nákupem a prodejem finančních nástrojů.

Doporučení obdržíte elektronicky nebo papírově nebo ve formátu záznamníku-závisí na tom, o čem jste se dohodli ve smlouvě.

Jak používat doporučení?

Musíte pochopit, že je to jen doporučení a nemusíte ho plnit.

Pokud se domníváte, že návrhy jsou příliš riskantní, je lepší je odmítnout nebo požádat poradce, aby zvážil konzervativnější možnost.

Pokud se rozhodnete dodržovat doporučení, neměli byste od ní ustoupit. Je důležité nejen koupit ty cenné papíry, které si pro vás investiční poradce vybral, ale také přesně dodržovat parametry, které jim byly jmenovány: ceny, období nákupu a prodeje, místo transakce.

Někteří investiční poradci mohou nejen poskytnout doporučení, ale také na váš pokyn k nákupu cenných papírů nebo PFI pro vás. K tomu musí mít makléřskou licenci. Můžete si však vybrat jiného makléře sami.

Mohu požadovat, aby poradce uhradil škody, pokud se jeho doporučení ukáže jako neúspěšné?

Podle zákona musí investiční poradci jednat striktně v zájmu klienta a být zodpovědní za jejich doporučení. Pokud vás investiční poradce omylem nebo úmyslně uvedl v omyl a vy jste kvůli tomu utrpěli ztrátu, máte právo prostřednictvím soudu požadovat náhradu škody.

Ale stojí za to vzít v úvahu: nároky se mohou týkat pouze investic do cenných papírů a derivátů finančních nástrojů, které jste provedli na doporučení investičního poradce. Pokud vám pomohl vybrat nějaký jiný produkt, jako je investiční životní pojištění, a nakonec jste ztratili peníze, nebudete moci požadovat od poradce náhradu škody.

I při investicích do cenných papírů není vina za ztráty zdaleka vždy na poradci. Například jste poskytli nesprávné údaje o sobě nebo jste nepřesně splnili doporučení jako Anna. V případech, kdy investor svou práci vykonal v dobré víře, je jeho tvrzení nesmyslné, soud se na vaši stranu nepostaví.

Navíc investice na akciovém trhu jsou vždy spojeny s rizikem ztrát. Pokud vás poradce varoval před nimi, odpovědnost za rozhodnutí se přesune na vás.

Jsou ale situace, kdy jsou nároky na investora oprávněné. Nechtěli jste například příliš riskovat a uvedli jste to ve svém investičním profilu. A poradce vás přesvědčil, abyste koupili akcie nových společností a nakonec jste ztratili většinu svých investic.

Nebo poradce doporučil koupit něco, co je pro něj výhodné, ne pro vás. Tak to může být, když poradce dostane odměnu od nějaké společnosti. Pokud varoval před konfliktem zájmů, ale přesto jste se řídili jeho doporučením a zakoupili cenné papíry, pak jste za toto rozhodnutí sami zodpovědní. Ale v případě, že zatajil své spojení s finanční organizací a uložil vám její produkty, máte právo uplatnit nárok.

Můžete si také stěžovat na investičního poradce v samoregulační organizaci, jejímž členem je, a v bance . Investiční poradce může vydat příkaz, pokutu nebo zcela vyloučit ze seznamu účastníků samoregulační organizace a z registru regulátora.

Chcete-li snížit rizika při práci s investičním poradcem, snažte se pečlivě zvážit výběr odborníka. Kromě toho byste neměli slepě dodržovat jeho doporučení-Pokud se vám zdají příliš riskantní, je lepší požádat ho, aby si vybral další finanční nástroje.