Podvodníci a sankce: nové podvodné systémy

Podvodníci vždy pečlivě sledují zprávy a na jakoukoli změnu reagují výběrem čerstvých Legend pro podvádění důvěřivých lidí. Prozradíme, jaké nové systémy podvodníci používají

"Budeme vám platit kartou v zahraničí"

Takové nabídky se začaly objevovat poté, co se objevily problémy s platbou ruskými kartami Visa a MasterCard v zahraničí, v zahraničních internetových obchodech a službách.

Podvodníci slibují, že lidem pomohou otevřít účet v zahraniční bance na dálku a získat kartu — virtuální nebo na plast s předáním poštou. Zájemci musí poskytnout údaje o pasu občana země a pasu, stejně jako zaplatit provize za služby zprostředkovatelů.

Někteří podvodníci přicházejí s sofistikovanějšími schématy. Nabízejí například on-line pohovor k otevření účtu u zahraniční banky. A za tento postup se žádá již v plné výši.

Co se stane: žádná karta podvodníci neposílají. Banky nevyrovnávají ztráty, když si klienti sami převádějí peníze podvodníkům. Chcete-li se pokusit vrátit zaplacené, musíte se obrátit na policii a pak na soud, pokud se podvodníci vůbec podaří chytit.

"Přesuneme peníze do zahraničí"

Podvodníci tvrdí, že všechny mezinárodní překlady jsou zakázány. Pokud jim ale peníze pošlete," přes své kanály " je předají vašim přátelům a rodině nebo za vás zaplatí zboží a služby v zahraničí. Někdy podvodníci dokonce podrobně popisují, jak přesně se chystají obejít sankce: například pomocí konverze vašich peněz na krypto měnu.

Co se stane: jakmile se peníze dostanou k zločincům, zmizí.

Ve skutečnosti nejsou překlady zakázány, ale omezeny na velikost. Za měsíc můžete poslat na účet v zahraniční bance sobě nebo jiné osobě až 1 milion dolarů nebo ekvivalent v jiné měně. Navíc-až 10 000 dolarů za měsíc nebo podobná částka v jiné měně může být zaslána prostřednictvím každého systému mezinárodních převodů peněz.

Pokud potřebujete platit za zboží nebo služby v zahraničí, můžete to udělat na základě údajů zahraniční organizace. Pouze předem specifikujte ve své bance, zda provádí transakce v požadované zemi.

"Prodáme hotovost v dolarech"

Banky sice nyní mohou prodávat dolary, eura a další zahraniční bankovky, ale hotovost v jejich pokladnách často prostě není. Současně se na internetu objevují nabídky na prodej měny, někdy i za velmi výhodné ceny.

Co se stane: může mít štěstí a skutečně vyměníte svou měnu za cizí za slíbenou cenu. Ale často, když se setkáte, podvodníci začnou obchodovat a nadhodnocovat kurz pod různými záminkami. Existuje také riziko padělání.

Nákup a prodej měny z ruky je zákonem zakázán. Pokud vás orgány činné v trestním řízení přistihnou, hrozí vám pokuta. Přesně ve výši částky, kterou jste chtěli vyměnit.

"Prodáváme zbytky odcházejících značek"

Jakmile zahraniční společnosti začaly pozastavit prodej nebo opustit trh, síť se objevila na mnoha místech s nabídkami na nákup zbytků neprodaného oblečení, obuvi, gadgetů, domácích spotřebičů a dalších věcí. Často jsou tyto návrhy vidět na webových stránkách reklamy. Prodejci poznamenávají, že máte poslední šanci koupit produkty této značky a někdy dokonce slibují fantastické slevy, protože například "zavírají sklad".

Co se stane: nejčastěji se takové stránky ocitnou jako phishing — vylákají data z uživatelských karet, aby pak ukradli své peníze. Na reklamních portálech je také velká pravděpodobnost, že se setkáte s podvodníky.

S využitím obecného humbuku se zintenzivnili i obchodníci s padělky. Pod rouškou originálu vám mohou poslat padělek.

Prodej na oficiálních stránkách a ve značkových prodejnách některých zahraničních výrobců a obchodních řetězců je zastaven. Existují však spolehlivé on-line tržiště, kde můžete stále najít věci značek, které Vás zajímají.

"Nastavte naši VPN pro přístup k blokovaným sociálním sítím a službám"


Podvodníci neunikli pozornosti a rostoucí popularitě služeb VPN, které umožňují skrýt umístění uživatele, a tím obejít blokování populárních internetových zdrojů. Často se lidé nedostanou do podrobností o tom, jaký program instalují a jak to funguje, než podvodníci používají.

Co se děje: svědomití vývojáři služeb VPN poskytují svým uživatelům ochranu dat a soukromí. Ale rozlišovat poctivou službu od podvodného není tak snadné. Pokud nemáte štěstí s výběrem, pak vaše data, která zadáte na webu připojeném prostřednictvím bezohledné VPN, mohou skončit u útočníků.

Zvláště nebezpečné je při připojení přes VPN zadat úplné údaje o vaší kartě, přihlašovací jméno a heslo z mobilní a online banky nebo jiné aplikace, kde jsou uloženy vaše osobní a platební údaje. Po obdržení těchto údajů mohou podvodníci nejen vyčistit vaše účty, ale také získat úvěry na vaše jméno nebo požadovat výkupné za citlivé informace.

Před stažením VPN si pečlivě přečtěte recenze ostatních uživatelů o této aplikaci, podívejte se na celkový počet stažení a dobu trvání programu. Pokud služba funguje několik let, stáhly ji statisíce lidí a byly spokojeny, riziko není příliš velké. Ale přesto je třeba pečlivě sledovat, jaké oprávnění Aplikace požaduje a jak se chová po instalaci. Více o tom, jak rozlišit spolehlivý program od podvodného, si přečtěte v textu "mýty a pravda o bezpečnosti mobilních aplikací".

Ale ani nejlepší VPN vás nezachrání před podvodníky. Tvůrci finančních pyramid a nelegální finanční organizace začali přesvědčovat lidi, aby přišli na své zdroje pomocí VPN údajně pro bezpečnost všech operací. Ale ve skutečnosti to nedělají vůbec, aby chránili budoucího klienta. Banka totiž blokuje stránky pyramid a ilegálů na území naší země. VPN umožňuje obejít blokování a člověk zároveň riskuje, že bude chycen na rybářský prut podvodníků. Pokud vás nějaká investiční společnost přesvědčí, abyste se připojili k jejímu webu prostřednictvím VPN, je to zbytečný důvod, proč byste měli být opatrní a obcházet takovou společnost.

"Koupíme pro vás krypto měnu"

Kvůli sankcím byly investice do zahraničních cenných papírů pro většinu lidí nedostupné a výměna měn je omezená. V této situaci podvodníci ještě aktivněji začali nabízet investice do krypto-měn.

Podvodníci tvrdí, že krypta je nyní téměř jediným způsobem, jak diverzifikovat aktiva a dosáhnout vysokých zisků. Často podvodníci hrají na sankční téma: zdůrazňují, že pomocí krypto měny můžete poslat do zahraničí jakékoliv částky. Odkazují na omezení mezinárodních výpočtů a pod touto záminkou přesvědčují lidi, aby jim převáděli peníze na telefonní číslo nebo kartu, aby je pak zprostředkovatel investoval do krypty.

Co se stane: do žádné krypto měny podvodníci neinvestují a nikam ji nepřevádějí. Je to jen další záminka, jak od lidí vylákat peníze.

"Dáme dobře placenou práci"

Kvůli narušení logistických a finančních vazeb se mnoho společností potýkalo s obtížemi a bylo nuceno snížit zaměstnance nebo snížit jejich platy. Lidé se obracejí na stránky pro hledání práce-a tam už čekají na podvodníky.

Co se děje: někdy podvodníci nabízejí volná místa jménem známých společností, které údajně otevírají nové pobočky a zastoupení. Ale častěji se drží garancí vysokého výdělku a podrobnosti slibují odhalit později, při osobní komunikaci.

Lidé jsou nuceni poskytnout své osobní údaje, absolvovat pohovory s budoucími vedoucími pracovníky a někdy zaplatit školné. Ale pak jsou odmítnuti pracovat pod jakoukoli záminkou nebo informováni, že jejich úkolem na novém místě je přilákat nové oběti do finanční pyramidy.

Často náboráři navrhují, aby se člověk stal "obchodníkem Mezinárodní společnosti" a ve skutečnosti investoval peníze do pochybných projektů.

Známé stránky pro hledání zaměstnání obvykle kontrolují společnosti, než jim dovolí zveřejnit volné místo. Ale pokud osoba opustí svůj životopis v otevřeném přístupu, mohou se na něj dostat podvodníci. A oni už chápou, že člověk potřebuje peníze a pravděpodobně si koupí možnost rychlého zaměstnání nebo snadného výdělku.

Uchazeči o zaměstnání riskují nejen ztrátu peněz. Pokud se dohodnou na propagaci nelegálních finančních služeb a přitahují další lidi do pyramidy, budou také zločinci-hrozí jim pokuty a dokonce i vězení.

"Půjčíme si peníze i přes špatnou úvěrovou historii."

Kvůli ztrátě zaměstnání nebo poklesu příjmů se mnoho dlužníků stalo obtížné uhasit své úvěry, někteří již měli zpoždění plateb. Často se dlužníci snaží vzít nové úvěry a úvěry, aby se vyplatily za stejné, ale dostávají výjimky v bankách a mikrofinančních organizacích (MFI). A pak" na pomoc " přicházejí nelegální věřitelé, kteří jsou připraveni poskytnout půjčku absolutně všem zájemcům, bez ohledu na příjmy, dluhovou zátěž a úvěrovou historii.

Co se stane: získat peníze od černých věřitelů je snadné, ale je obtížné je splatit — berou obří úroky a konkrétně přitahují osobu do dluhové jámy. A pak začnou doslova "kopat" peníze-hrozí poškození majetku a dokonce i fyzické násilí.

Nyní není nejlepší čas vzít si nový úvěr na splácení Starého i v legálních bankách a MFO, protože úrokové sazby z úvěrů v posledních měsících vzrostly. To znamená, že přeplatek bude ještě větší, dluh jen poroste a bude ještě těžší splácet.

Místo toho stojí za to kontaktovat svou banku nebo MFO, upřímně přiznat své finanční potíže a najít způsob, jak se dostat ze situace.

Dlužníci, kteří mají výrazně klesl příjem, mají zákonné právo na dovolenou úvěr-půlroční pauza v platbách za jakýkoli druh úvěrů a půjček. Pro ty, kteří si vzali hypotéku, jsou hypoteční Prázdniny. Přečtěte si více o tom, kdo a za jakých podmínek může získat odklad, přečtěte si v textech "jak získat hypoteční dovolenou" a "jak zařídit dovolenou, pokud jste ztratili příjem kvůli sankcím".

Pokud vaše situace není v souladu s parametry dovolené ze zákona, můžete požádat věřitele o restrukturalizaci dluhu-změnit plán plateb tak, aby měsíční splátky se staly silné.

V extrémním případě je možné vyhlásit bankrot.