Bezpečné nakupování na internetu

Online nakupování je rychlejší a pohodlnější než tradiční nakupování. Ale riziko je větší: šance setkat se s kybernetickými zločinci jsou mnohonásobně vyšší než skuteční lupiči. Poradíme vám, jak co nejbezpečněji nakupovat na internetu.

Nejčastěji se podvodné transakce s bankovními kartami odehrávají právě na internetu. A každým rokem rostou finanční ztráty lidí. Například v roce 2020 podvodníci ukradli z karet 1,5 krát více peněz než v roce 2019.

Kde hrozí nebezpečí?

Riziko vzniká při nakupování na webových stránkách a v aplikacích, používání elektronických peněženek, mobilního a internetového bankovnictví.

Hlavní zbraní kyberzločinců je phishing. Jinými slovy-vyzrazení citlivých dat: hesla, údaje o kartě nebo účtu za krádež peněz z karty nebo z internetové peněženky.

Zloději hrají na psychologii: posílají SMS, e-maily a zprávy v chatovacích místnostech, například "potvrdit účet" nebo "obnovit přístup k bankovnímu účtu".

Zprávy obsahují odkaz na speciální phishingové stránky-webové stránky-dvojník banky, státní agentury nebo jiné organizace. Pokud jste si nevšimli podvádění, pak po zadání přihlašovacího jména, hesla internetové banky nebo údaje o kartě okamžitě převedete peníze podvodníkům.

Jak se bránit proti phishingu a jiným druhům kyberšikany?

1. Používejte pouze osobní zařízení
Nakupujte, přihlaste se do svého internetového bankovnictví nebo mobilní banky pouze z osobního počítače, tabletu a smartphonu. Nezapomeňte na ně dát heslo.

2. Chraňte se před viry
Ujistěte se, že máte antivirový program ve všech svých zařízeních, včetně mobilních, a pravidelně je aktualizujte. Dobrý antivirový balíček vždy obsahuje ochranu proti phishingu a virům.

3. Vyberte si bezpečné webové stránky
  •  Nikdy přejít na odkazy z e-mailů a SMS od neznámých odesílatelů. Dokonce i když zpráva přišla od známé osoby nebo organizace, nepokoušejte se je otevřít. Možná, že podvodníci mají přístup k jejich účty a chtějí přístup k vašim datům.
  •  Zadejte internetovou adresu banky ručně, nebo ještě lépe-uložte do záložek adresy vašich Bank, státních orgánů a dalších organizací.
  •  Vždy zkontrolujte adresní řádek prohlížeče. Někdy se můžete dostat na phishingový web při přechodu z jedné stránky portálu, který znáte, na jiný.
  •  Nakupujte pouze na stránkách, které zajišťují bezpečné připojení. Adresa tohoto zdroje začíná https://. V adresním řádku je ikona ve formě uzavřeného zámku.
  •  Ještě lepší-zkontrolujte bezpečnostní certifikát webu. Chcete-li to provést, klikněte na ikonu zámku a v otevřeném okně vyberte možnost Zobrazit certifikáty. Ujistěte se, že certifikát je vydán přesně na místě, na kterém se nacházíte, a jeho platnost ještě neskončila.
  •  Vyberte si známé internetové obchody a služby. Přečtěte si recenze od ostatních uživatelů. Nejlepší je podívat se na recenze na několika nezávislých stránkách. Dobrý obchodník vždy poskytuje úplné informace o sobě: telefon, adresu a další kontaktní údaje.

4. Použijte systém bezpečných plateb
Když přejdete na platební stránku, podívejte se na loga programů MasterCard SecureCode, Visa Secure a Mir Accept. Tyto programy pomocí technologie 3D-Secure Vás navíc chrání při nakupování na internetu.

Pokud internetový obchod tuto technologii podporuje, po zadání údajů o kartě vás přesměruje na bezpečnou internetovou stránku banky. Pro potvrzení nákupu banka pošle SMS s jednorázovým heslem na číslo mobilního telefonu připojené k kartě nebo účtu. Nikomu tento kód nesdělujte - stačí jej zadat do speciálního pole na platební stránce.

5. Vytvořte samostatnou kartu pro nákupy na internetu
Pokud často nakupujete nebo platíte služby online, jako je telefonní spojení nebo sankce, je bezpečnější používat samostatnou kartu. Přispějte na ni pouze částkou, kterou utratíte, a nastavte limit počtu operací za den. Některé banky umožňují vytvářet virtuální karty, které jsou platné pouze pro jeden online nákup.

6. Nikomu nesdělujte osobní údaje
Nejčastěji krádeže finančních prostředků z účtu nejsou na vině banky, platební systémy nebo on-line obchody, ale sami důvěřiví uživatelé.

Podvodníci vědí mnoho triků, které vás vtírají do důvěry. A Vaším úkolem na tyto triky není chytit. Nikdy nesdělujte cizí údaje o vaší kartě, osobní údaje a kódy z SMS.

Nikomu neříkejte svůj PIN a ověřovací kód karty (CVV2 / CVC2 / PPC2) - poslední tři číslice na zadní straně. Dokonce ani zaměstnanci banky nemají právo požadovat tyto údaje od vás. Pokud se je někdo snaží zjistit, buďte si jisti-je to podvodník.

Stejná pravidla by měla být dodržena při používání internetové peněženky: nikdy a nikomu nehlásit přihlašovací jméno a heslo z vašeho účtu.

7. Připojte SMS upozornění na operace na mapě
V takovém případě se okamžitě dozvíte o platbě, kterou jste neprovedli, a můžete rychle reagovat: zablokovat kartu a protestovat operaci.

Co když jsou peníze ukradeny?

  •  Zablokujte kartu
Pokud jste z karty odepsali peníze bez vašeho vědomí, zavolejte banku a zablokujte kartu.

Také je třeba udělat, pokud jste ztratili kartu, nebo dokonce jen podezření, že její údaje se staly známými cizincům.

  •  Zrušte operaci.
Ve stejný den, kdy jste obdrželi oznámení o nelegální operaci (maximálně-další), obraťte se na pobočku banky. Požádejte o výpis z účtu a napište prohlášení o nesouhlasu s operací, která nebyla provedena. Kopii prohlášení s bankovním razítkem, že je přijat, nechte u sebe.

Pokud banka prokáže, že jste porušili pravidla používání karty, nebude možné vrátit peníze. Například, když jste někomu oznámili údaje o vaší kartě, ověřovací číslo z její zadní strany nebo PIN kód.

Tento zákon ale nepomůže v případě problémů s elektronickou peněženkou, neosobními předplacenými kartami a dalšími neosobními platebními prostředky.

  •  Obraťte se na policii.
Vyšetřování trestných činů na internetu se zabývá Úřad pro zvláštní technické činnosti (BSTM) ministerstva vnitra Ruska. Podejte žádost na územní pracoviště BSTM. Můžete jednoduše napsat prohlášení na policejní oddělení v místě bydliště. Čím rychleji to uděláte, tím větší je šance najít zločince a vrátit peníze.